Defectul genetic al poporului român – temeneaua

2

Nu, nu din nou despre Lucescu, ci doar despre anumite apucături ale poporului român. De când a făcut buba Lucescu, ăsta e subiectul principal la toate televiziunile.

Are poporul român o înclinație spre a face temenele în fața bogaților, ceva de speriat. Eu nu cred că e doar un obicei dobândit pe parcurs din cauza influențelor culturale, e un defect genetic. Ne-am născut cu gena asta, altfel nu pot să-mi explic, iar timpul nu a făcut decât să șlefuiască acest obicei.

S`il vous plait, monsieur!

Blamăm degeaba glumițele făcute pe seama noastră prin occident. Ne indignăm și ne delimităm de țigani, înfierându-i că ne strică imaginea în lume. Da, așa este. Pe unde au ajuns, tot cu mâna întinsă. Dar cel puțin ei o făceau pentru un câștig imediat, așa s-au înălțat palatele cu turnulețe.

Noi, românii puri, nu stăm cu mâna întinsă. Noi facem temenele gratuit, nu vrem să câștigăm nimic, pentru că a cerși este un gest înjositor. Ținem cu tot dinadinsul să luăm o atitudine umilă în fața oricărui bogat, indiferent cum se numește el și de unde vine. Ne sticlesc ochii ca la băștinași când văd mărgele. Cred că a noastră coloană vertebrală e programată genetic să suporte asemenea mișcări, pentru că nu am văzut pe nimeni să se vaite că-l doare spatele de cât s-a aplecat.

Opriri Declarații la răspântii

Au alergat televiziunile după Ahmetov de parcă era un fel de zeu. S-au purtat cu el de parcă venise să ne aducă leacul cancerului. La fiecare răspântie, opriri pentru declarații, așa cum se face la inmormântări. Dacă era Jiji arunca și cu bani, că el e darnic.

E trist că nu suntem în stare de mai mult, că nu ne putem lepăda de slugărnicie. Să faci dintr-un subiect banal o dezbatere de o zi la televizor, mi se pare de-a dreptul ridicol. Ah, și comentariile lătrăilor de serviciu…. Nu ne mai facem bine.

Țara arde și baba se piaptănă

Sunt atât de multe lucruri care se petrec azi în lume și care ar trebui să ne intereseze, pentru că ne vor afecta mai devreme sau mai târziu, că nu ar trebui să existe timp pentru mizerii ca cele care sunt astăzi pe ecranele televiziunilor de știri.

Alții discută despre Iran, Siria, Nigeria, războaie ce stau să izbucnească, noi discutăm despre cât lichid a produs Lucescu. Vă reamintesc că Lucescu a provocat un accident rutier, el fiind singura victimă. Drepate divină, dacă vreți.

Nu cred că lipsa de interes pentru astfel de știri și dezbateri e motivul pentru care nu le vedem pe sticlă, ci faptul că nu mai există în România vreun comentator, jurnalist sau analist (ce-mi place cuvântul ăsta) care să fie în stare să treacă de la faza tabloidă la una documentată. Sau or exista, dar sunt ținuți ascunși. În ultima vreme eu n-am văzut decât mâncători de căcat. Aceiași, nu alții.

Poate la un moment dat ne scuturăm precum calul lui Făt-Frumos după ce a mâncat jăratic și terminăm cu temenelele. Sau doar ne ardem gâtul și atât.

, , , ,

2 comentarii la Defectul genetic al poporului român – temeneaua

 1. 1

  Asa-i la tembeliziunile din Romania. Mai bine citim o carte. Sau facem orice altceva, dar evitam TV-ul. Exista viata si fara tembeliziune.

  • 1.1
   dragos_dc says:

   Dar cum te informezi? Cred că trebuie să știi ce se întâmplă în jurul tău. Informația documentată e una, can-can-ul e alta. Ai dreptul să primești informații și trebuie să-l folosești.

Leave a Reply