Exces de imaginație: BOR își negociază liniștea?

0

De-a lungul timpului biserica s-a amestecat foarte rar în treburile guvernanților. Au mai fost perioade, după `89, când poporul român avea nevoie de mai mult decât o rugăciune.

S-a tot vorbit despre afacerile bisericii. Bani de la buget, donații mai mult sau mai puțin anonime, lumânări fără număr și tămâie cât incape. Nimeni nu poate arăta cifre exacte. Dar nu despre asta e vorba, găsiți diverse opinii aici, aiciaici și aici.

Planul de ieșire din criza actuală s-a bazat pe strânsul curelei bugetului și fiscalitate ridicată, dublată de reducerea evaziunii fiscale. Nu numai în România, cam prin toată Europa. Grecia a fost un fel de “kinder cu surprize”. Când s-a topit coaja de ciocolată, a ieșit balaurul. Ciudat că lumea a văzut doar atunci că s-a furat la greu. Dar nici despre asta nu e vorba. Un articol despre minunile grecești contemporane găsiți aici.

De ce a observat biserica taman acum că e grea viața pe la noi?

Exces de imaginație

Buget mic, evaziune mare. Cineva s-a gândit că ar fi util să știe cu exactitate care sunt afacerile bisericii și să încerce să întoarcă o parte din arginți la buget. Grecia a facut-o. Cum așa ceva nu s-a văzut nici în filme, BOR a scos cartonașul galben, comunicatul.

An electoral, un pic de agitație prin țară. Cine a pus ochii pe arginții bisericii nu se simte prea bine și sigur nu o mai duce un an, cine vine e pe cai mari și dă dovadă de oarece aroganță. Moment propice pentru negociere.

Atuurile bisericii: instituție bine organizată, ermetică, ierarhii bine stabilite, disciplină de fier, resurse financiare solide și  greu de contabilizat. Acoperire maximă a teritoriului, până în cele mai ascunse cătune. Influență mare asupra unei categorii ușor manevrabile a populației, categorie care reprezintă un procent mare din populația cu drept de vot. Având în vedere că numirile în parohii sunt treburi interne greu de înțeles, e putin probabil să existe foarte mulți nesupuși centrului.

Sunt convins că orice serviciu de informații și-ar dori o asemenea organizare și acoperire. Mașinăria descrisă poate înclina balanța intr-o parte sau alta. Să nu uităm că au circulat în ultima vreme ceva știri despre preoți care îndemnau la proteste.

Ponta zice că USL se gândește până în Februarie cum e treaba cu demisia în bloc din Parlament. Biserica are și ea un sinod prin 15 – 16 Februarie.

Poate adevăratele negocieri nu se duc nici la Guvern, nici la Cotroceni, nici pe la vreun restaurant de fițe. Poate negocierile adevărate se duc pe Dealul Mitropoliei.

Dacă e așa, următorii guvernanți vor fi cei care vor asigura liniștea BOR. Încrederea populației în biserică se menține ridicată în timp ce partidele și alte organizații pierd din credibilitate.

, , , , , , ,

Nici un comentariu.

Leave a Reply