Între americani și japonezi stau și delfinii

2

Aseară la HBO: The Cove, documentar filmat prin 2007, lansat în 2009 și premiat cu Oscar în 2010. O oră și jumătate de activism impotriva modului în care sunt macelăriți / pescuiți aproximativ 20.000 de delfinii în Golful Taiji – Japonia.

Drept să spun, scopul filmului a fost atins. La sfîrșit aș fi hăcuit un japonez. Dar m-am calmat și m-am uitat pe net după reacții. După ce am citit și văzut diverse luări de poziție pe tema asta, le-aș fi dat dreptate tuturor și i-aș fi strîns de gât pe toți.

Americanii sunt maeștrii în a atinge corzi sensibile, iar dacă pe lîngă imagini șocante, cu mult sânge, mai pui și niște vedete înlăcrimate, mai aduci vorba și despre otrăvirea copiilor cu carne de delfin, care conține de X ori mai mult mercur peste limita normală, mai fluturi vreo jumătate de oră ideea că americanii sunt părtași la genocid pentru că se bucură prea mult de Sea World, rupi gura târgului. Ceea ce s-a și întâmplat.

Japonezii spun că pescuitul ăsta e o tradiție de pe la 1606. La început căsăpeau delfinii pentru că mâncau prea mult pește și nu mai aveau ce pescui. Îi scoteau pe plajă și îi lăsau acolo să moară, după care îi ingropau. Acum îi căsăpesc în scop comercial, fiind unica sursă de venituri pentru comunitatea de pescari. Milioane de dolari anual, Yakuza are și ea ceva interese pe acolo.

Nu știu în ce parte să înclin, ambele tabere par să aibă dreptate. În documentar sunt introduse și ceva neadevăruri, asupra cărora e de comentat. De aceea nu mi-aș rupe cămașa de pe mine pentru cauza asta, dar nici nu aș felicita japonezii.

Documentarul e disponibil integral pe YouTube, aici.

Reacțiile care mi s-au părut importante sunt: de la japonezi aici și aici, iar din partea americanilor aici (unu, doi).

P.S. Japonezii nu vor uita niciodată bombele atomice aruncate de americani la Hiroshima și Nagasaki. Americanii nu vor uita niciodată Pearl Harbor.

, , , , , , , , ,

2 comentarii la Între americani și japonezi stau și delfinii

 1. 1
  clau says:

  Am vazut si eu documentarul, m-a impresionat si mi-a starnit reactii precum sa caut pe internet sa aflu mai multe!

  • 1.1
   dragos_dc says:

   Cu siguranță, e impresionant. În același timp, trebuie să pui în balanță toate datele. Așa cum spuneam, activiștii știu să stârnească reacții.

Leave a Reply