Justiția e bună doar când se aplică celorlalți

0

Am încredere în Justiție!. Justiția va face dreptate!

Aceste cuvinte sunt repetate obsesiv, ca un “Tatăl nostru”, de oricine ajunge la judecată. Rostite cu onestitate, pot marca momentul în care individul recunoaște supremația legii, are încredere în ea și pare că va accepta apriori, necondiționat, orice deznodamânt.

Adrian Năstase. Fost demnitar, printre altele și profesor de drept. În decurs de o lună, o achitare și o condamnare. Când l-au achitat (cazul “Mătușa Tamara” – 15 Decembrie 2011), judecătorii au fost corecți și au dat dovadă de profesionalism. Când  l-au condamnat (cazul “Trofeul calității” – 30.01.2012), s-au transformat instantaneu în slugile lui Traian Băsescu, care au cedat presiunii politice și fac jocul marinarului.

Spuse de Năstase, cuvintele menționate la început denotă doar aroganță, pentru că nevinovăția lui nu poate fi pusă la îndoială de nimeni, este o parte din el. Oricine încearcă să i-o conteste, are un interes politic, o răzbunăre personală, e înregimentat de Traian Băsescu. La fiecare apariție încearcă să ne convingă că el, onestul si cinstitul, este doar o victimă inocentă. Același discurs ruginit, început prin 2004.

Din păcate, de ani buni, prin declarațiile sale, profesorul de drept Adrian Năstase face un lucru pe care sper că nu-l împărtășește și elevilor săi:  se luptă din răsputeri să decredibilizeze justiția și orice act al ei. Cinstea și onestitatea sunt calități ce-i lipsesc, altfel nu se poate explica dublul discurs pe care acesta îl are, fie în funcție de soluțiile din dosare, fie de poziția din care vorbește despre justiție.

Dacă ar fi doar un caz izolat de politician pentru care legea e bună doar când se aplică celorlalți, orice ar spune s-ar pierde la un moment dat în timp. În realitate, cei trimiși prin vot să facă legea și, ca o consecință firească, să fie primii care o respectă, sunt cei dintâi care o decredibilizează ori de câte ori trebuie să se supună ei.

Meteahnă veche, cine face legea e mai presus de ea. Aruncând o privire la ce a fost și ce urmează să vină, nicio speranță să scăpăm prea curând de asemenea apucături.

Urmează, pentru Adrian Năstase, o sentință în cazul “Zambaccian”.

, , , ,

Nici un comentariu.

Leave a Reply