Mihai Cofar, de două ori victimă

2

Dacă puneți alături data 20 martie 1990 cu Târgu Mureș, ce vă vine in minte? Nimic? Dacă langă dată și oraș mai puneți un nume, Mihai Cofar, se face lumină? Pentru mulți, nu!

Tot Ocidentul o rememorează ca data la care ”românii naționaliști s-au dezlănțuit cu barbarie asupra etnicilor maghiari care demonstrau pașnic pentru drepturile lor”. Filmul, în care un maghiar era bătut cu bestialitate de români, a stărnit valuri de indignare în lumea occidentală civilizată. Noi, românii, am fost înfierați.

Acesta este filmul făcut atunci și prezentat ca probă a barbariei și naționalismului extremist al românilor.

Numai că ”maghiarul” bătut zdravăn era ROMÂN – Mihai Cofar. Iar ”animalele de români” care l-au bătut erau, de fapt, ”civilizații” etnici maghiari, lipsiți de drepturi și oprimați.

Manipularea a fost fantastică, presa de la Budapesta profitând din plin. Mihai Cofar a rămas cu sechele pe viață după bătaia încasată.

Cum a ajuns un țăran din Ibănești (lângă Reghin) să fie schingiuit în Târgu Mureș? După modelul instituit de Iliescu prin care masele populare vin să apere statul de drept. A fost mințit de autoritățile vremii că ungurii omoară copiii românilor la Tărgu Mureș și s-a simțit dator să meargă, să-i apere. Același model aplicat la ”curățenia” făcută de mineri în Piața Universității.

Azi probabil foarte puțini își amintesc de 20 martie 1990, Târgu Mureș și Mihai Cofar (Cofariu, cum i-a spus presa). Unul dintre cei mulți care nu va vedea dreptatea, nici vreun vinovat tras la răspundere.

Probabil că Ion Iliescu nu va plăti nici pentru asta, cum nu a plătit pentru nicio mizerie pe care a făcut-o în numele ”statului de drept”,  folosindu-se de ignoranța si patriotismul unora ușor de manipulat.

Omul acesta merită să fie amintit în fiecare zi de 20 martie. Pentru că a fost de două ori victimă. A propriilor conducători și a maghiarilor din România. Deși s-a știut de atunci că totul era o manipulare, nimeni nu s-a chinuit să explice că, de fapt, lucrurile au stat exact pe dos.

Un articol care arată că totul a fost o manipulare, în Adevărul.

Mihai Cofar acum, la 62 de ani, (sursa foto și un interviu cu el, aici), și pe patul de spital, după evenimentele din 1990 (sursă foto, aici).

 

 

 

 

, , , , , , , , ,

2 comentarii la Mihai Cofar, de două ori victimă

  1. 1
    sandman says:

    Sa-i multumim PDL ca i-a adus la guvernare, ca le-a facut Universitate, ca le-a dat drepturi mai mult decit romanilor si lui Boc care a jurat ca nu va face alianta cu ei dupa alegeri, Bafta in continuare!

Leave a Reply