Mihai Răzvan Ungureanu, pentru că lumea fierbe

0

În seara asta, Traian Băsescu l-a desemnat pe Mihai Răzvan Ungureanu să încropească noul Guvern.

Ca de obicei, Traian Băsescu a prins Opoziția cu chiloții în vine. Și ca să nu se facă de toată isprava, continuă să o țină langa cu anticipatele, legitimitatea și restul prostiilor pe care le repetă ca o moară stricată. Dar nu despre asta e vorba.

Trăim vremurile în care oricât de bună ar fi strategia pe plan intern, nu e suficient pentru a obține rezultate. Aș spune că e chiar puțin important ce faci pe plan intern atât timp cât deciziile macro se iau în UE și NATO, iar tu, ca membru în aceste structuri, nu ai prea multă libertate de mișcare.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost desemnat din rațiuni care țin de extern. Era nevoie de cineva care nu numai să citească rapoartele SIE și MAE, ci să le și înțeleagă. Mai mult, să poată face conexiuni și să aibă reacții potrivite actualului context internațional.

În lume se precipită lucrurile. Iranul e un butoi cu pulbere pe lângă care  Israelul se joacă extrem de pervers cu focul. Suntem membri NATO, la graniță, și foarte aproape de Rusia care nu prea e de acord cu schimbările din lumea arabă. Oricum, Rusia nu e de acord cu schimbările în general.

În UE se împart bucatele și dacă nu ai habar când e ora mesei, riști să apuci doar resturi. Sistemul bancar european și internațional e în fierbere. Capitalul se mută într-o secundă și te trezești că ești cu buzunarele goale. Toate aceste informații sunt adunate de SIE. Dacă doar le citești ca pe ziar, fără să poți face conexiuni și fără să nu ști ce pârghii fine are sistemul ca să le acționezi pentru a ieși onorabil din diverse conjucturi, degeaba ești maestru în treburile interne.

Mihai Răzvan Ungureanu pare omul cel mai potrivit în acest moment, din considerentele prezentate mai sus. Probabil va face echipă cu Crsitian Diaconescu la MAE.

În altă ordine de idei, cu Traian Băsescu nimic nu este ceea ce pare. Niciodată nu e în pană de mutări.

Sursa imaginii, aici.

, , , , , , , , ,

Nici un comentariu.

Leave a Reply